Chilli je nejvíce využíváno jako koření, a to pro svou specifickou pálivou chuť. Domovinou chilli je americký kontinent, odkud se chilli rozšířilo do celého světa. Chilli je součástí lidského stravování údajně již po několik tisíc let. Prvním Evropanem, který okusil tuto pálivou rostlinku, byl Kryštof Kolumbus. Anglicky ji označil jako „pepper“, a to kvůli chuťové podobnosti s pepřem. Dodnes se a angličtině označuje tímto stejným výrazem pepř i paprika.

Základní druhy a odrůdy chilli

 

  • Capsicum annuum – např. Cayenne- Kajenský pepř, Kajenský pepř extra tenký
  • Capsicum frutescens - např. Tabasco
  • Capsicum chinense – Např. Karibské červené, Habanero
  • Capsicum pubescens – např. Rocoto
  • Capsicum baccatum – např. Aji

 

Proč jsou chilli papričky pálivé?

Pálivost chilli papriček je dána přítomností látky jménem capsaicin. Tato látka pak dráždí naše receptory v ústech a způsobuje pocit pálení. Obsah capsaicinu chilli se udává v jednotkách Scoville (SHU). A která chilli paprička je vůbec nejpálivější? Jmenuje se Naga Jolokia – její pálivost je více než 1 000 000 SHU.