Samotný základ parfému dříve tvořil vysokoprocentní alkohol s vodou. K této směsi se přidávalo ještě 30% tekutých vonných látek. Jde o pohyblivý podíl, který tvoří směs jednotlivých složek.

Moderní parfuméři mají k dispozici asi 3000 syntetických a 400 přírodních základních vonných látek. Mezi ně počítáme také komplexní báze, tedy již vytvořené základní směsi přírodních a uměle vytvořených ingrediencí. Konečná kompozice parfému průměrně obsahuje 30 - 80 základních složek, v jednotlivých případech to ale může být i mnohem více.

Nejdůležitější z těchto základních tónů jsou umělou či přírodní cestou získané vonné látky, které nám připomínají vůni květin, ovoce, koření, listů, trávy, mechu, plodů či kůry a pryskyřice.

Stavební kameny vůní doplňuje čtveřice zvířecích sekretů: cibet, ambra, pižmo a castoreum (bobrovina). Kvůli ochraně zvířat se však tyto sekrety dnes vyrábějí uměle.

Zvláštní skupiny pak tvoří takzvané gurmánské tóny. Aromata nejrůznějších lahůdek se začala v parfémech objevovat na konci 20. století a získala si značnou oblibu. Počítáme k nim čokoládu, karamel, cukr, cukrovou vatu, med, sladké mléko či mandle, které často vylepšují některé parfémy.